Babaúszás

Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő
4700 Mátészalka, Alkotmány u. 2/A.
Telefon:06-44-310-241

Boldog babák a víz alatt

”Gyermekekkel foglalkozni minden bizonnyal a leghálásabb munka, ami a földünkön osztályrészünkről jutott, de saját tökéletességünket is ez mozdítja előre.”

Az egészséges életmód szerves része a mozgás, testünk karbantartása, melyet nem lehet elég korán elkezdeni. Hazánkban is egyre népszerűbb a csecsemőknek kialakított mozgásforma a BABAÚSZÁS.
Babaúszás 3 hónapos kortól 3 éves korig!
Csodálatos élmény babáknak, mamáknak és apukáknak!

Mi is az a babaúszás?
A babaúszás nem más, mint a csecsemők életkori sajátosságainak megfelelően kialakított, tudatosan felépített játékos mozgás-, készség-, és képességfejlesztő foglalkozás.
Babaúszó foglalkozás során kb.45 percet töltünk a vízben
A foglalkozások során megmutatjuk a szülőknek: mi mindent taníthatunk játékos formában, ami a csecsemő képességeit fejleszti, és ugyanakkor megtaníthatja, hogyan válhat újra természetes közegévé a víz ( hiszen a magzati kor még oly közel van), hogyan tarthatjuk meg ill. alakíthatjuk át az ösztönös reflexet, tudatossá.
A csecsemő ösztönös veleszületett, reflexe gondoskodik arról, hogy 6 – 7 hónapos koráig , ha víz alá merül- akár csak az arca, vagy esetleg az egész fejecskéje, akkor vissza- tartja a lélegzetét, és nem nyel vizet .Ez a búvár reflex.
Talán nem meglepő, hogy a 9 hónap anyaméhben eltöltött idő után a csecsemő természetes közege a víz.

Mit hozz magaddal babúszásra?
-A medencébe speciális pelenka, úszópelenka ajánlott. Kersekedelmi forgalomba megtalálható egyszerhasználatos és mosható változatban is.
-Egyes helyszíneken úszósapka használata kötelező az anyucinak.
-A szokásos fürdő felszerés: törölköző,papucs.
-Ha már nem anyatejes a manód, akkor mindenképpen gondoskodj folyadékpótlásról és korának megfelelő táplálékról, hiszen a foglalozás végén éhes és szomjas lesz.

Miért jó a babaúszás?
Mert már 3 hónapos kortól a vízben sokkal intenzívebben mozognak,mint szárazföldön és nemcsak a tüdejük, légző izmaik fejlődnek, ezek a babák kiegyensúlyozottabbak, mozgásuk összerendezettebb, ügyesebb, edzettségi szintjük nő, ellenálló képességük fokozódik a fertőzésekkel szemben.
Tanulási képességük, nemcsak mozgás, de értelmi fejlettségük is, és szocializációs készségük is fejlődik a foglalkozások során.

Otthoni előkészületek!
A köldökcsonk leesése után, bátran fürdetheted a babádat nagy kádban.
A karodon hason fekvő csecsemő arcán a homlokától lefelé, lassú, nyugodt ütemben folyatjuk a vizet.
Tenyeredbe vizet merítesz és szép lassan a manó fejecskéjét, végig locsoljuk a kezünkben lévő vízzel , és mintegy utó mozdulatként az üres , de még vizes tenyerünkkel is végig simítjuk az arcocskáját. Abban a pillanatban, ahogy a szemére, orrára vagy szájára víz kerül, a pici visszatartja a lélegzetét mindaddig, amíg a víz lefolyik az arcáról. Ez a légzésvisszatartás a búvárreflex.
Nagyon fontos, hogy ezt a műveletet minden fürdetés kezdetekor és végeztével végigcsináld!

Azok a babák akik babaúszni járnak nem lesznek csak ettől tökéletes gyerkőcök és felnőttek, csak lehetőséget kapnak egy teljesebb mozgás-, készség-, képesség- és szociális fejlődésre mellyel az életben majd könnyebben boldogulnak, és nem lesz kérdés náluk az, hogy a mozgás az életünk természetes velejárója-e, hisz még pelenkásan szívták magukba ezt.

Grózingerné Perjési Zsuzsanna vagyok, gyógytornász és babaúszás oktató.
A budapesti Semmelweis Egyetem E.Ü. Főiskolai Karán diplomáztam, Gyógytornászként.
2008-ban végeztem a STOLLER BABAÚSZÓ AKADÉMIÁN, mint babaúszás oktató.
2008 óta tartok babaúszó órákat.
Mint gyógytornász és mint édesanya is, ajánlom a babaúszást a babák egészséges, harmonikus fejlődéséhez.

Szeretettel várok mindenkit, aki részese szeretne lenni e víz alatti csodának!

További linkek:

http://www.babauszas.com/hun/page/162/grozingerne-perjesi-zsuzsanna-mateszalka
 

Vissza a lap elejére