Zöldfelületek kezelése

Mátészalka zöldfelületkezelése

Mátészalka, a Nyírség és a Szatmári-síkság találkozásánál, a hajdani Ecsediláp szomszédságában helyezkedik el.

A két táj alapvetően eltérő természetföldrajzi viszonyai, adottságai, alapvetően meghatározzák az életfeltételeket, a fenntarthatóságot. Ehhez társul az időjárás szélsősége is. Az átlaghőmérséklet ingadozása éves szinten 55 ℃. Nyáron 34,4 ℃ a jellemző maximum, télen – 20,6 ℃  minimumot mértek. Az éves csapadék mennyisége szeszélyen ingadozó.

A táj mai formáját a lerakódott nyírségi futóhomokból, a Kárpátokból érkező ősfolyók által hozott hordalékból nyerte el, a víz és a szélerózió együttes hatására.

A természetes növénytakaró eredetileg lápi növénytakaró volt, átmenet a homokpusztai növényzet, majd tölgyerdő között. Az emberi beavatkozás, az Ecsedi-láp lecsapolása és egyéb természeti tényező miatt, szántók, liget-erdők vették át a helyüket. Mai napig jellegzetes fa a pusztaszil, kocsányostölgy, valamint a később behozott akác.

A természet ilyen mérvű átalakulása, átalakítása miatt, az időjárás szélsőséges alakulása, szeszélyessége, a mesterséges burkolatok által kialakult hőszigetek, a levegő és talaj szennyezettsége, valamint az egyre romló gazdasági helyzet miatt nehéz a zöldfelületek fenntartása.

Mátészalka területén a 70-es években több park épült, köztük a Keleti lakótelep, Ráckerti lakótelep, az Ifjúság tér. 1979-ben, az Ecsedi-láp lecsapolásának századik évfordulójára alakítottak ki szép teret. 1981-ben a Hősök tere épült meg, 1989-ben a Hild-parkot alakították ki, melynek felújítása 2010-ben történt. 1999-ben a Kálvin tér, 2000-ben a Szent István szobor és környéke lett kialakítva. 2013-ban a Kölcsey park átépítése is megtörtént. 2013-14-ben a városközpontban a térburkolat lerakása után a Bajcsy-Zsilinszky Endre úton szépült meg a park, a Kölcsey úton gömbakác fasor ültetésével újult meg az utca képe.

A zöldfelületek kezelését 2015-től a Szalka-Víz Kft. végzi.

Mátészalka Város területén mintegy 69,2 ha - a Szalka-Víz Kft. munkatársai által gondozott - zöldfelület található:

 Virág:  1 777 m2
 Gyepfelület:  267 123 m2
 Burkolat:  18 276 m2
 Egyéb parkfelület:  84 878 m2
 Játszótér:  6 486 m2
 Külterjesen gondozott terület:  463 869 m2
 Összesen gondozott terület:  692 035 m2

A régi építésű parkok folyamatos karbantartása, átépítése, megfiatalítása napi feladat.

2015-ben a Színház előtti park I. ütemterv szerinti rendezése valósult meg. II. ütemben a Színház és a Sportcsarnok közötti terület vár megépítésre.

2015 őszén a Városház-köz parkjának felújítása és a Kölcsey úti parkoló építése is megtörtént. 2016 tavaszán a fák napja alkalmából, támogató segítségével, a Kölcsey-köz parkjának felújítása és a Seregély u. 1. társasház előtti elhanyagolt park rekonstrukciója is megvalósult.

Terveinkben szerepel a „régi” parkok folyamatos felújítása, fiatalítása is, úgymint a Vásártéri park, Keleti lakótelep, stb.

A fásítás is hasonló kihívás, óriási feladat. Mátészalka területén az 1960-as években zajlott az utcák fásítása, mely fák mára kiöregedtek, kiszáradtak, egyéb építés miatt kivágásra kerültek.

A 2013. évet megelőző 25 évben alig, vagy nem is volt fa ültetve Mátészalkán.

2013-ban, az Ipari út mentén létesített kerékpárút építését követően került sor platánfák telepítésére, ahol 2015-ben a hiányzó fák pótlása is megtörtént. Az Alkotmány úti platánfa-sor folytatására, a Kölcsey úti pótlására, a Kölcsey-köz parképítésére, a Kölcsey úti parkoló kialakítására, a Bajcsy-Zs. úti fasor pótlására összesen 269 db fát, 10 db örökzöldet, 125 db cserjét és 600 évelőt ültettünk az elmúlt tavasszal.

A fásítást ősszel és azt követően tavasszal is folytatni kell. Egy 2011-es felmérés szerint kb. 2000 db fa hiányzott Mátészalka területéről.

A zöldfelületi virágágyak beültetéséhez, fenntartásához, pótlásához a kertészeti növénytermesztés és a virágpalánta előállítás jelentősen hozzájárul. A parkok virágágyainak beültetéséhez közel 17 ezer db egy és ugyanennyi kétnyári palánta szükséges, továbbá jelentős tulipánhagyma, Canna virág is kiültetésre kerül.

Nagy előrelépés - és szép színfoltja Mátészalkának - a muskátlik kihelyezése kandeláberekre. 2015-ben a belvárosban, a Kölcsey és a Szalkai L. úton 100 db oszlopra kerültek virágok. 2016-ban már az Alkotmány úton is díszítik a várost, így jelenleg 255 db kandeláberen több mint 2000 tő virág pompázik.

Régen tervezett álom válik valóra azzal, hogy a Hősök tere növényzetpótlására - első lépésként - 10 db konténer-virágláda lesz kihelyezve. Reméljük, lesz folytatása. Hasonló módon a Szalkai L. utat és más betonnal burkolt területeket is élhetőbbé lehetne tenni.

A zöldfelület kezelése, parkok fenntartása, így a fűnyírás, kaszálás, metszés, a virágágyak kapálása, gyomlálása, öntözése, a parkok tisztán tartása a Szalka-Víz Kft. dolgozói számára mindennapi, egyben roppant nagy feladat.

Mátészalka, 2016. augusztus

Reszler József - Kertészeti szaktanácsadó

Vissza a lap elejére